Çerkeşli OSB Mahallesi
İmes OSB
5. Cadde No : 9
41455 DİLOVASI – KOCAELİ
Tel : + 90 262 290 90 29
Fax: + 90 262 290 90 49
Laboratuvarlarda Hassas Elektronik Cihazların Aşırı Gerilimden Korunması
Laboratuvarlar birçok hassas elektronik cihazın bulunduğu, sürdürülebilir bir şekilde çalışması gereken ortamlardır. Bu nedenle yıldırım ve aşırı gerilim darbelerine karşı bu sistemler eksiksiz bir şekilde korunmalıdır. Yine birçok tesiste gördüğümüz topraklama hataları eksiksiz bir şekilde düzeltilmelidir.
Laboratuvarlardaki binlerce Euroluk cihazlar koruma altına alınmalıdır.
Laboratuvarlarda Nasıl Bir Koruma Yapılmalıdır?
Cihaz yanmaları, kart yanmaları Laboratuvarlarda en sık karşılaşılan sorunlardan biri. Bir harmonik darbesi dahi binlerce Euro tutarındaki cihazlar yanabilmektedir. Bunun önüne geçilebilmesi için, ana panolardan başlayarak alçak gerilim parafudrları kullanılabilir.
Ana Pano: Tip 1+2 AG Parafudr
Tali Pano: Tip 2 AG Parafudr
Son nokta hassas cihaz koruması ise, cihaza bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak enerji koruması yapılarak (24 V DC/220 AC vb) son nokta koruması gerçekleştirilir.
UPS Kullanmanız Cihazınızı Koruduğunuz Anlamına Gelmez
Sıklıkla yapılan hatalardan biri, UPS kullanmanın tek başına yıldırım veya ani aşırı gerilim darbelerine karşı koruma yapacağıdır. Yine hatalı UPS topraklaması yapılması sorunların daha da fazla büyümesine neden olmaktadır. Bir diğer önemli nokta ise, tüm Laboratuvar boyunca eş potansiyel sağlanmasıdır. Bunlara ek olarak toprak-nötr arası gerilim kontrol altında tutulması ve mümkünse sıfıra indirilmesi gereklidir.